Változnak a vasúti vizsgák megnevezései

2024. július 04. csütörtök

2024. július 10-ét követően a vasúti hatóság új struktúra szerint állapítja meg a Vasúti Vizsgaközpont hatáskörébe tartozó vizsgák megnevezését. Ennek megfelelően valamennyi vasúti vizsga megnevezése megváltozik – két ütemben.

Első körben (2024. július 10-étől) a helyi, városi és elővárosi pályahálózatokhoz kapcsolódó valamennyi vizsga megnevezése; valamint néhány, a MÁV és SCVPSZU utasításrendszerhez kapcsolódó vizsga megnevezése változik. Több, a rendelet módosításához kapcsolódó új vizsga is megjelenik a VSZER Függelékek között, kérjük partnereinket, hogy július 10-étől az érintett alap-, átképző alap-, eltérés alap- és időszakos vizsgák bejelentésekor már az új megnevezéseket alkalmazzák! A Vizsgaközpont a régi megnevezésekkel bejelentést a fenti dátumot követően nem fogad be.

Az első ütemben megváltozó vizsgamegnevezések szűrhető táblázata ITT érhető el.

Második ütemben (2024. augusztus 1-jétől) az előzőekben nem érintett, valamennyi vizsga megnevezése megváltozik. Kérjük partnereinket, hogy augusztus 1-jétől a vizsgák bejelentése során kizárólag az új megnevezéseket alkalmazzák!

A második ütemben változó vizsgamegnevezések szűrhető táblázata ITT érhető el.

Augusztus 1-jétől az alábbi alapvizsgák írásbeli vizsgatevékenysége számítógépes tesztként valósul meg:

  • a MÁV Zrt. Utasítás az ETCS vonatbefolyásoló rendszerrel történő közlekedésre című utasításhoz kapcsolódó infrastruktúra vizsgák,
  • a MÁV Zrt. E.1. sz. Utasítás II. rész a gőzmozdony menetszolgálatára vonatkozó üzemi és műszaki szabályok című utasításhoz kapcsolódó infrastruktúra vizsga.

Az új vizsgamegnevezések struktúrájának leírása ITT, ehhez további, magyarázattal és példákkal ellátott segédlet pedig IDE kattintva érhető el.

Jelentős változás, hogy a vizsgamegnevezésekben megkülönböztetésre kerülnek a különböző vizsgafajták, amelyekre a megnevezések elején található vizsgaazonosító kétbetűs rövidítés formájában utal, az alábbiak szerint:

  • AL: alapvizsga (beleértve az első, a pót- és a javítóvizsgákat is), vagy hatósági kötelezés esetén a soron kívüli időszakos vizsga;
  • ID: időszakos vizsga, vagy NEM hatósági kötelezés esetén a soron kívüli időszakos vizsga (beleértve az első, a pót- és a javítóvizsgákat is)
  • ÁT: átképző alapvizsga (beleértve az első, a pót- és a javítóvizsgákat is);
  • EL: eltérés alapvizsga (beleértve az első, a pót- és a javítóvizsgákat is);
  • RA: részalapvizsga.

A megváltozott struktúrájú vizsgamegnevezések a Függelékek linkgyűjteményén elkülönített, új formátumú táblázatban lesznek láthatók.
Az új vizsgamegnevezéssel kiadásra kerülő Függelékek címoldalán látható lesz a korábbi vizsgamegnevezés és Függelék sorszám is.

ÁKÓ ÉS VSM: ELÉRHETŐK 2024 HARMADIK NEGYEDÉVÉNEK ADATAI

Címke: KÖZÚT, ÁKO, VSM

A hazai autósiskolák teljesítményét mérő Átlagos Képzési Óraszám (ÁKÓ) és a Vizsga Sikerességi Mutató (VSM) legfrissebb értékei táblázatos formában és grafikonok segítségével is...

INFORMATIKAI FENNAKADÁS

Címke: KÖZÚT,

Az utánképzések elvégzéséről, valamint a kategóriás vezetői engedély megszerzésére irányuló összes vizsgakövetelmény teljesítéséről – az utolsó vizsgát követően – a Vizsgaközpont elektronikus rendszere automatikusan kiállított vizsgaigazolást küld a közúti közlekedési...

ÁTMENETI SZÜNET A PÁLYAALKALMASSÁGI ÜGYFÉLFOGADÁSBAN

Címke: PÁV,

2024. október 3-án és 4-én szünetel az ügyfélfogadás a Pályaalkalmassági Vizsgálati Igazgatóságon (érintett helyszín: 1082 Budapest, Vajdahunyad utca 45.). A PÁV ügyfélszolgálatának félfogadási ideje IDE kattintva érhető el. Megértésüket és türelmüket köszönjük!   ...

ÁTMENETI SZÜNET A VASÚTI ÉS A HAJÓS ÜGYFÉLFOGADÁSBAN

Címke: VASÚT, HAJÓZÁS

2024. október 10-én és 11-én az ügyfélfogadás szünetel a Vasúti Vizsgaközpontban (érintett helyszín: 1033 Budapest, Polgár utca 8-10.), illetve október 11-én a hajózási ügyfélszolgálataink is...